Ik ben slachtoffer
Uw rechten als slachtoffer
Als slachtoffer krijgt u te maken met het strafproces, een traject dat vaak ingewikkeld en emotioneel beladen is. Bij Gunning Sprenger advocaten begeleiden wij u door het hele proces. Wij zorgen ervoor dat u goed geïnformeerd bent, uw rechten optimaal benut en niet alleen staat tegenover de dader en justitie. Wat staat u te wachten?
Het strafproces kent verschillende fasen. Hieronder leest u wat u kunt verwachten
Het strafproces kent verschillende fasen. Hieronder leest u wat u kunt verwachten:
1. Aangifte doen:
Als slachtoffer kunt u aangifte doen bij de politie. Dit is de start van het strafproces. In sommige gevallen kan het beter zijn om een melding te doen in plaats van aangifte. Wij adviseren u graag over de beste keuze in uw situatie.
2. Het politieonderzoek
De politie bepaalt of er voldoende bewijs is om een onderzoek te starten. U kunt contact opnemen met de politie om te vragen hoe het onderzoek verloopt.
3. Beslissing van de officier van justitie
Als de politie het onderzoek heeft afgerond, beoordeelt de officier van justitie de zaak. De officier van justitie kan drie beslissingen nemen:
1) De zaak tegen verdachte wordt geseponeerd (niet vervolgd).
2) De officier legt zelf een straf op middels een OM-zitting (bijvoorbeeld een boete of taakstraf).
3) De zaak tegen verdachte gaat naar de rechter voor een inhoudelijke strafzitting.
4. Gesprek met de officier van justitie over de strafzitting
Na een ernstig strafbaar feit heeft u in sommige gevallen recht op een gesprek met de officier van justitie. Dit gesprek vindt plaats vóór de strafzitting. Tijdens het gesprek vertelt de officier van justitie wat u kunt verwachten van de strafzitting en kunt u vragen stellen.
5. Vordering benadeelde partij: schadevergoeding
Als slachtoffer van een strafbaar feit heeft u het recht om schadevergoeding te eisen van de verdachte. Dit gebeurt via een vordering van de benadeelde partij. Dit betekent dat u uw schadeclaim direct in het strafproces indient, zonder dat u een aparte civiele rechtszaak hoeft te starten.
Welke schade kunt u verhalen? U kunt alleen de schade claimen die direct voortkomt uit het strafbare feit. Dit kan verschillende vormen hebben:
1) Materiële schade (vermogensschade)
Dit zijn kosten die in geld zijn uit te drukken, zoals: kosten voor reparatie of vervanging van beschadigde spullen. Kosten die u heeft gemaakt om verdere schade te voorkomen. Verlies van inkomen doordat u (tijdelijk) niet kunt werken.
Daarnaast kan letselschade worden gevorderd zoals de kosten van het ziekenhuis, fysiotherapie en kosten voor verzorging.
2) Immateriële schade (smartengeld)
Dit is schade die niet direct in geld uit te drukken is, zoals verdriet, pijn en psychisch leed.
De rechter beoordeelt de vordering op basis van alle feiten en omstandigheden. Daarbij wordt gekeken naar de ernst van de schade, de verwachte hersteltijd en uitspraken in vergelijkbare zaken.
Hoe wij u helpen?
Als uw slachtofferadvocaat stellen wij namens u de vordering tot schadevergoeding op. Het is daarbij belangrijk dat de vordering goed onderbouwd is. Daarom is het essentieel dat u bewijzen van uw schade bewaart, zoals medische rapporten, facturen en andere relevante documenten.
6. De strafzitting
U ontvangt van het Openbaar Ministerie een brief met de datum van de zitting. Tijdens deze zitting behandelt de rechter de zaak tegen de verdachte.
Tijdens de zitting mogen slachtoffers of nabestaanden van een ernstig misdrijf in de rechtszaal het spreekrecht uitoefenen. Wij helpen u bij het voorbereiden van het spreekrecht en het opstellen van uw schriftelijke slachtofferverklaring. Hiermee kunt u aangeven wat u is overkomen, wat het strafbarenfeit met u heeft gedaan en hoe u tegen de strafzaak aankijkt.
Verder kunnen we uw schadeclaim tijdens de zitting nog toelichten en, indien gewenst, u bijstaan in de uitoefening van uw spreekrecht om duidelijk te maken wat de gevolgen van het misdrijf voor u zijn geweest.
7. De uitspraak van de rechter
In sommige zaken hoort u direct na de zitting wat de uitspraak is. Soms volgt deze na 14 dagen. Op de vordering tot schadevergoeding kan de rechter drie beslissingen nemen. De rechter kan de vordering (gedeeltelijk) niet-ontvankelijk verklaren, (gedeeltelijk) afwijzen of (gedeeltelijk) toewijzen.
8. Hoger beroep en cassatie
Als de officier van justitie of de verdachte het niet eens is met de uitspraak, kan hoger beroep worden ingesteld. In hoger beroep wordt de zaak opnieuw beoordeeld door andere rechters. Daarna is er eventueel nog een mogelijkheid om in cassatie te gaan bij de Hoge Raad.
9. Strafuitvoering
Als de dader wordt veroordeeld, volgt de strafuitvoering. Dit kan betekenen dat de dader een gevangenisstraf uitzit, een taakstraf uitvoert of een geldboete betaalt.
Onze werkwijze: betrokken en daadkrachtig
Als uw slachtofferadvocaat nemen wij de volgende stappen:
✔ Dossier opvragen en analyseren – Wij zorgen ervoor dat we volledig inzicht hebben in uw zaak.
✔ Overleg over de vordering tot schadevergoeding – Samen met u bepalen we welke schade we gaan verhalen.
✔ Onderbouwing met bewijsstukken – We helpen u bij het verzamelen van bewijs.
✔ Begeleiding in het strafproces – We ondersteunen u bij elke stap en staan naast u in de rechtszaal.
Wilt u juridisch advies of bijstand?
Heeft u vragen over uw rechten als slachtoffer of wilt u hulp bij uw schadevergoeding? Neem vrijblijvend contact met ons op.
• Contact